Uprawa sałaty w szklarni i tunelu


Data dodania 2017-02-23
Sałatę najczęściej uprawia się na skale masową, gdyż jest to najbardziej opłacalne, rzadko kiedy uprawia się ją w ogródkach przydomowych, chyba, że hobbystycznie. Warzywo to, dzięki szybkiemu wzrastaniu pozwala na nawet trzykrotny zbiór plonów w ciągu okresu wegetacji. W ostatnich latach zdecydowano się na sadzenie sałaty pod osłonami, w szklarniach lub tunelach foliowych. Uprawa szklarniowa jednak daje dużo większe możliwości, a nawet uprawę zimą w chłodnej temperaturze dzięki specjalnym systemom podtrzymującym temperaturę w środku, natomiast w tunelach foliowych uprawia się raczej rośliny od marca, ze względu na częste przymrozki.
Przygotowanie do uprawy obejmuje odkażenie podłoża termicznie i chemicznie, wzbogacenie obornikiem granulowanym lub inną materią organiczną, nawożenie nawozem wieloskładnikowym. Po posadzeniu rozsady, rośliny podlewane są przez systemy kropelkowe, którymi również podawana jest pożywka. Sadzenie pod osłonami zapewnia przed wszystkim ochronę przed szkodnikami i chorobami, dobre nasłonecznienie oraz odpowiednią temperaturę potrzebna do naturalnego wzrostu rozwoju. Dzięki tym parametrom możemy cieszyć się bogactwem uprawy i zbiorem obfitych plonów przez cały rok. Należy wiedzieć również, że sałatę sadzi się w rozstawie 20x20cm w okresie zimowym, a latem 25x30cm. Szyjka korzenia powinna znajdować się nad powierzchnia podłożem, a procentowa wilgotność gleby nie powinna przekraczać 80-85%. Dobra procentowa zawartość dwutlenku węgla, o której rozpisywaliśmy się we wcześniejszych artykułach pomoże w szybszym zawiązaniu przez sałatę główki i zwiększy rezultaty plonów.
Zabiegi pielęgnacyjne polegają na usuwaniu roślin zarażonych chorobami i pleśniami oraz odchwaszczaniu. Warto zastosować włókninę polipropylenową w celu, skutecznej ochrony roślin przed nadmiernym zachwaszczeniem i atakowaniem przez szarą pleśń oraz dla lepszego rozrostu główek sałaty. Po zbiorze nie należy przechowywać plonów dłużej niż 7 dni, w temperaturze 0-1˚C, wilgotność powietrza powinna wynosić min. 95%. Podstawowymi odmianami wykorzystywanymi do uprawy pod osłonami są np. Enza zaden, odmiana sałaty masłowej do uprawy w gruncie pod osłonami w okresie od wiosny do jesieni. Tworzy ona dużą główkę, dobrze wypełnioną liśćmi w kolorze jasnozielonym. Natomiast odmiana Bente polecana jest do uprawy wiosną i jesienią w polu, w tunelach foliowych i pod płaskimi przykryciami. Wyróżnia ją bardzo dobra trwałość po zbiorze oraz duża tolerancja na zgniecenia. Główka o jasnych liściach i płaskiej podstawie jest ładna i opłacalna dla kupującego. Seminis Rylane, sałata masłowa polecana do uprawy w okresie wczesnowiosennym, w tunelu ogrzewanym. Główki duże, odporna na chorobe, dobrze znoszące stresujące warunki uprawowe. Hazera Flaminia polecana jest do zimowej uprawy w szklarni, na zbiór od połowy listopada do połowy kwietnia. Posiada liście barwy żółtawozielonej i duże jasne główki. Niezależnie od tego jaka odmianę wybierzemy pamiętajmy by posadzić ją w odpowiednim terminie dla niej przeznaczonym, by cieszyć się bogactwem zbiorów.